水溶液の混ざり方の種種-熱力学から
Univ. British Columbia
○古賀精方
Abstract
従来の溶液熱力学と異なり、ギブスエネルギーGの第三次微分を、いかなるモデルもしくはいかなるfittingfunctionを使わずに、純粋に実験から求める。これら三次微分量は溶質間の相互作用、あるいは各種ゆらぎへの溶質の寄与の指標を与える。これらの熱力学量を使って、水溶液内の混ざり方(本シンポジウムでの所謂「構造」)の詳細を調べる。アルコール類、NaCl、および尿素についてそれらの水の「構造」に及ぼす影響を議論する。
In contrast to the conventional solution thermodynamics, we obtain purely experimentally the third derivatives of the Gibbs energy, G, without resorting to any model system or any fitting function. These third derivatives provide measures for the solute-solute interactions, and for the contribution of solute on fluctuations. Using these quantities, we study the details of the Mixing Schemes (we may call メstructureモ in this symposium) in aqueous solutions. We discuss the effects of alkane-mono-ols, NaCl and urea on the molecular organization of water.