91953006.287

Effects of Hydrophobic and Hydrophilic Moieties on Molecular Organization of H2O


Chem. Univ British Columbia

Matthew T. Parsons,○Yoshikata Koga



Abstract


1-プロパノ―ルの熱力学量、特に、ギブスエネルギーの三次微分量の挙動をプローブとして使い、第三成分の水の水素結合網に及ぼす影響をしらべた。第三成分としては、2−プロパノ―ル、1,3−および1,2−プロパンダイオール、グリセロールである。その結果によれば、疎水性基は結局のところ、水素結合網のつながり方を減らし、親水性基は一方水素結合網の揺らぎを弱めるらしい。

Thermodynamic properties of 1-propanol, in particular, the third derivative quantities of the Gibbs energy, G, were used as a probe to learn about the effect of the third component on the molecular organization of H2O We chose 2-propanol, 1,2-, and1,3-propanediols, and glycerol as the third component. The results sugested that the hydrophobic moiety reduces the connectivity of the hydrogen bond network of H2O, while the hydrophilic part supresses the degree of fluctuation.