自由エネルギー計算による蛋白質の熱安定性と変性状態の解析
弘大理工
○岡崎功,斎藤稔
Abstract
タンパク質の機能や物性を研究するうえで、自由エネルギーは最も重要な物理量である。我々は、分子動力学シミュレーションに基づく自由エネルギー摂動計算により、自由エネルギー変化を定量的に計算することによって、蛋白質(Human Lysozyme)のいくつかの点突然変異にたいする熱安定性の変化を求めた。計算で得られた熱安定性の結果は実験データと一致した。計算結果を分析することによって、熱安定性を制御する要因を明らかにした。
The most important concept for studying proteins is the free energy. Performing the free energy perturbation calculations with using the molecular dynamics simulations, we evaluated free energy changes of several mutants of Human Lysozyme protein. From the results that were in agreement with experimental data, factors controlling the thermal stability of the protein were clarified.